You are here

Frederiksborgvej 10 - Sankt Josefs Skole

Den katolske privatskole blev oprettet i 1904. Skolens ældste bygninger er angivet som opført i årene 1880, 1906 og 1911 - siden er flere tilbygninger kommet til.

Skolens ældre bygningsdele er registreret som bevaringsværdige i klasse 3 - høj bevaringsværdi (1-3)

En gruppe katolske søstre fra den kvindelige del af den franske Montfortaner-orden "Les filles de la Sagesse" kom på baggrund af Frankrigs adskillelse af stat og kirke til Roskilde i 1901.
De fandt, at byen manglede et hospital, og at kristendomskendskabet stod noget tilbage. Navnet "Les filles de la Sagesse" betyder "visdommens døtre", idet "visdommen" opfattes som et synonym for kristus.


         Gammelt foto af skolen (fra Skt. Josef skoles hjemmeside)

De oprettede Sankt Maria Hospital og "Den franske Skole" - og fik opført Sankt Laurentii Kirke på den anden side af Frederiksborgvej.

Skolen startede som en ren pigeskole i Montfort-huset og i villaen "Villa Maria", der idag fungerer som børnehave. Først i 1924 optog skolen også drenge. I begyndelsen blev undervisningen udelukkende udført af nonner, men senere antog man også lærere, der ikke hørte under ordenssamfundet. (kilde: Skt. Josefs Skole)
 

Har du oplysninger eller kommentarer til huset i denne artikel kan du bringe dem herunder

Hvis du har forslag til at rette opmærksomheden på andre steder eller huse i Roskilde Bymidte kan du bringe dem ved at klikke her

Senest opdateret

28.09.2018

Tilføj kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive vist på siden.
CAPTCHA
Dette spørgsmål er for at forhindre spam.