You are here

Jyllingevalsen

Jyllinges "nationalsang" , Jylllingevalsen, bliver stadig sunget


Gamle jyllingensere synger denne sang om Jyllinge, som den kendte jyllingenser Ludvig Ludvigsen skrev teksten til, og som den lokale spillemand og komponist Henry Nielsen satte melodi på.

Der findes flere sange om Jyllinge, men de har ikke vundet så meget indpas som denne. Den er ifølge Holger Bernild skrevet i begyndelsen af 1950'erne, og takket være Jyllinges mange ildsjæle i har den overlevet til i dag. Mange andre byer har haft deres egne lokale sange om stedet, en del er desværre glemt - men Jyllingevalsen lever altså stadig i bedste velgående. Vi må håbe, at kommende generationer vil fortsætte med at synge sangen - måske kan opslaget her være med til at sikre dette.

Sangskriveren, den kendte jyllingebo Ludvig Ludvigsen (1900-1972), var oprindeligt fisker, men han blev senere pga. sin store arkæologiske interesse og aktivitet engageret af Nationalmuseet ved udgravningen og konserveringen af Skuldelevskibene -  senere flyttede han med til Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Ludvig Ludvigsen var søn af folketingsmanden Christian Ludvigsen, som også oprindeligt var Jyllinge-fisker.
Han skrev mange digte om Jyllinge og meget andet.  og var også gennem mange år hovedkraft i de årlige Jyllinge-Revuer og i mange lokale dilettantforestillinger.
Ludvig Ludvigsen var også en af hovedkræfterne i udviklingen af idrætslive i Jyllinge, bla. var han  mangeårig formand for Jyllinge Ungdoms- og Idrætsforening,

Se her hvor Ludvig Ludvigsen boede.


 
Gemt bag øer små, smukt på strandens bred,
- ligger du, vor by, så skøn i stille fred
langt fra alfarvej, gemt så stille hen,
men vi finder alle hjem til dig igen.
    Jyllinge, byen ved den skønne fjord.
    du er den bedste her på denne jord
    for dig vi synge vil i valsetakt -
    vor kærlighed til dig deri er lagt.
 

Gamle kære by, med de huse små
- vi ad snævre stræder gennem haver gå,
og på kryds og tværs over fjordens spejl
gennem bølgesprøjtet går de hvide sejl
    Jyllinge, prisen skal vi synge nu;
    thi ingen plet på jord er skøn som du,
    du er en perle - fyldt med poesi
    du prises i en valsemelodi
 

Hent jyllingevalsen som pdf     Hør jyllingevalsen som mp3

 

Oplysningerne til dette opslag stammer bla. fra Holger Bernilds artikel i Årsskrift 1985 for Egnshistorisk Forening i Gundsø.

Senest opdateret

04.11.2019

Kommentarer

Jyllingevalsen

Den sang fortæller alt (synes jeg) om vores dejlige by, og jeg elsker, når vi ofte synger den som afslutning i vores pensionistklub.