You are here

Ålekonen "Veronica"

Veronica var gennem mange år en kendt personlighed i Jyllinge og Roskilde

Vera Jørgensen giftede sig som 19-årig med fiskeren ”Ans”, Anders Jørgensen, og flyttede med ham til Jyllinge i 1934. Hun blev hurtigt en kendt personlighed i lokalmiljøet med kælenavnet "Veronica"

Hun udviste efter kort tid et stort handelstalent og etablerede sig som fiskesælger – først med salg fra en kasse, så fra trillebør og snart fra budcykel.

                     

Her står Veronica i døren til sit fiskeudsalg hjemme ved Bygaden i Jyllinge i 1981


Fisk i rask trav
Allerede i 1935 fik hun et stade på Stændertorvet i Roskilde, og i 1939 blev der råd til en bil. Så kom besættelsen, og hun måtte klodse bilen op, men intet kunne jo stoppe ”Veronica”, som alle efterhånden kaldte hende. Hun købte en travhest og en lille vogn, og så gik det med den til torvet og de mange andre aftagere rundt omkring.

Rap i replikken
Veronica gjorde sig kendt alle vegne for sin foretagsomhed og sit gode humør – men ikke mindst for sin rappe replik.
Engang stod Veronica på Stændertorvet i Roskilde og solgte ål. Solen stod højt på himlen, og hun var ikke kommet af med dem alle endnu.
En kunde kiggede kritisk på de efterhånden temmelig slatne fisk.
»De ser mig noget døde ud« konstaterede han.
»Shhh!« vrissede Veronica. »Du kan vel se, at de sover til middag...«

I Støden og hjem igen
Veronica og ”Ans” oprettede butik i Støden i Roskilde i 1947, men i 1959 flyttede de fiskeudsalget hjem til deres bolig ved Bygaden i Jyllinge, da det blev forbudt at sælge fersk kød og fisk på torvet.
I 1966 døde "Ans" efter mange års sygdom, men Veronica videreførte sin virksomhed i en lang årrække herefter.

En hverdagsheltinde
"Jul i Roskilde" bragte i 1993 en vidunderlig artikel af Elna Andersen med titlen: ”En hverdagsheltinde – portræt af Veronica”. Året efter døde Veronica.

Senest opdateret

04.11.2019