You are here

Bredgade 2, Duebrødre Hospital

En af Duebrødrenes hospitalsbygninger i Roskilde, opført i 1841. Huset er tegnet af hofbygmester Koch og er fredet

Bygningen holder en nøgtern klassicistisk stil.

Helt fra 1200-tallet har Duebrødreordenen opført og drevet en lang række bygninger til fattige eller syge rundt om i Roskilde.
Duebrødre-ordenen var ikke en munkeorden, men en slags foreningsstyret fond, og en tid indgik den som et såkaldt præbende under domkirken med tilhørende kannik. Duebrødrene indgik som personale i institutionerne.
Efter reformationen blev Duebrødreordenen igen en fond, som siden har sørget for opførelse af en række "milde stiftelser", som findes endnu idag.

Dette hus blev opført som anneks til det gamle Duebrødre Hospital, der lå ved Stændertorvet fra 1741, men som senere - i 1880 - blev erstattet af bygningen, der nu huser Turistbureauet og Restaurant Rådhuskælderen.
Oprindeligt blev bygningen anvendt til at huse 12 ældre middelklassekvinder – 4 enker og 8 ugifte. Der var indrettet 6 lejligheder på hver etage.

Idag bruges bygningen her i Bredgade til almindelig beboelse.
Baghusene - portnerboligen og vaskehuset, som er bygget samtidig - er erklæret bevaringsværdige i klasse 3 - høj bevaringsværdi (1-3)
 

Har du oplysninger eller kommentarer til denne artikel kan du bringe dem herunder

Hvis du har forslag til at rette opmærksomheden på andre steder eller huse i Roskilde Bymidte kan du bringe dem ved at klikke her

Senest opdateret

28.09.2018

Tilføj kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive vist på siden.
CAPTCHA
Dette spørgsmål er for at forhindre spam.